Iedereen weet dat het erg belangrijk is om kinderen zonder zwemdiploma’s een zwemvest om te doen als je je op (of in) het water begeeft. Maar ook als je in het bezit bent van je zwemdiploma’s is het alsnog erg belangrijk om goed na te denken over je veiligheid als je een watersport beoefent. Een juiste water outfit kan namelijk echt het verschil maken als je te water komt. Met name een betrouwbaar zwemvest is altijd een goede keuze.

Zwemvesten en reddingsvesten

Of je nu in een speedboot, in een kano of op een surfplank staat; het is zeer aan te raden een outfit te dragen die aansluit bij de desbetreffende situatie en sport. Maar er is één element echt onmisbaar, namelijk een goed zwemvest. Waar moet deze aan voldoen? Ten eerste is het goed om te weten dat er grofweg twee soorten vesten zijn. Je kan namelijk kiezen voor een zwemvest en een reddingsvest. Het voornaamste verschil tussen deze vesten is dat een zwemvest je primair helpt me drijven, maar je moet wel zelf de juiste positie aannemen. Je drijft dus niet automatisch op je rug. Vooral bij sporten als waterskiën en kanoën kom je dit soort vesten tegen.
Daarnaast kan je, zoals eerder vermeld, ook kiezen voor een reddingsvest. Zoals de naam al verklapt is een reddingsvest echt gemaakt om iemand te redden die te water is geraakt. Een heel belangrijke eigenschap is dat een reddingsvest je automatisch op je rug draait. Vandaar dat dit soort vesten voornamelijk worden gebruikt bij kleine kinderen, bij het zeilen en in speedboten.

Een goed zichtbaar zwemvest

Ten tweede is het belangrijk om zo snel mogelijk weer aan de kant of op je boot of surfboard te komen wanneer je te water bent geraakt. Het is niet uit te sluiten dat je geen hulp nodig hebt om jezelf weer uit het water te helpen. Het is dus een belangrijk punt om op afstand goed zichtbaar te zijn in het water. Ook hier kan een zwemvest je goed bij helpen; de meesten zijn namelijk geproduceerd in fluoriderende kleuren als geel en/of oranje. Zo val je extra goed op in het water, ook als het flink bewolkt is of als het gaat schemeren.
Zo blijkt maar; niet alleen voor kleine kinderen is het belangrijk om een veilige outfit te dragen op het water. Ook volwassenen doen er goed aan om bewust na te denken over veilig zwemvest.