Als Nederlanders ergens gek op zijn dan is het toch wel barbecueën. Bij de eerste echte lente dag ruik je in elke woonwijk de typische barbecuelucht: opwarmende kolen en de heerlijke aroma’s van het gebakken vlees. Dat bijna iedereen gek is op barbecueën wil nog niet zeggen dat we er allemaal ook goed in zijn. Zo worden vaak de volgende beginnersfouten gemaakt:

  • Er worden verkeerde kruiden gebruikt
  • De barbecue wordt niet goed ingevet
  • Vlees wordt te lang om de barbecue gelegd, waardoor het vlees verandert in een lap leer
  • Na 10 minuten bakken vinden veel mensen de alcoholische versnapering interessanter en laten ze het vlees aanbranden
  • Men is ongeduldig en laat de kolen niet goed warm worden

Bovenstaande herkent bijna iedereen wel. Ik wil je dan ook graag wat tips geven waarmee jij je familie deze barbecuezomer kunt verbazen.

Het juiste houtskool kopen

Je krijgt je vlees alleen echt lekker als je de juiste kolen gebruikt. Laat dus niet je vrouw een beetje houtskool halen bij de action, maar koop zelf een fatsoenlijke zak kolen. Het is namelijk belangrijk dat de kolen de juiste warmte afgeven en dat ze lang blijven smeulen. Je kunt het beste houtskool kopen van een bekend merk. Deze worden ook vaak in de horeca gebruikt door de echte top koks. Zelf barbecue ik altijd met black wattle houtskool. Dit is de tesla onder de houtskool.

Lees een boek over kruiden

Kruiden zijn de echte finishing touch waarmee jij je persoonlijke stempel op een stuk vlees drukt. Iedereen kan een biefstuk bakken, maar de kruiden zijn de echte smaakmakers waarmee je het vlees personaliseert. Denk maar eens goed na. Hoe vaak hoor je iemand wel niet zeggen: “ik wil aardappels van die patatboer, want die kruiden zijn zo lekker”. Het belang van kruiden wordt door veel mensen onderschat en teniet gedaan. Je moet er echter wel voorzichtig mee zijn, want met teveel kruiden vernietig je de smaak van het vlees. Je kunt het beste in je eigen keuken experimenteren en er eens een boek over lezen.

Barbecueën is actie!

Barbecueën is niet alleen een stuk vlees op het rooster gooien en wachten tot deze gaar wordt. Nee! barbecueën is actie en emotie. Door het vlees vaak en goed te draaien wordt deze lekkerder gaar en zie je precies wanneer het klaar is. Ga dus niet alleen lam aan de barbecue staan met een biertje, maar wees een echte chef en heb interactie met je vlees.